Kontrola vodních zdrojů na Klepačově.

Protože u nás máme problém s vodou ještě větší, tak jsme hned jak povolily ledy, udělali opětovnou kontrolu vodních zdrojů v naší obci. 24. března jsme zjistili, že situace na Klepačově je následující: 

maximální možný odběr vody z hydrantů v horní části obce je 120 litrů za minutu, což by možná stačilo na zalévání zahrady. Na spodním konci je sice možný značný odběr, ale jen několik minut, než vypustíme všechnu vodu z vodovodního řádu, a po celé obci potom teče několik dní z vodovodních kohoutků rez a bahno. Na základě těchto každoročních prověřovaných (a hlášených na odpovědná místa) skutečností jsme opět naznali, že vodovod nás nespasí. 

Další vodní zdroje, které máme, jsou dvě podzemní nádrže vybudované v dávných dobách našimi předky na obou koncích obce. Jedna u spodní autobusové zastávky je betonová na 30 kubíků vody a pamatuje Masaryka. Ještě před pětadvaceti lety bývala plná vody. Jenže buď byl beton vždycky špatný, ale okolní zem stále plná vody, takže hladina v ní neklesala, a po výstavbě kanalizace se okolní půda odvodnila čímž klesla voda i v nádrži, nebo se zhoršily izolační vlastnosti nádrže. Letos v ní bylo vody sotva pětina. Co jsme do ní loni napustili, tak zmizelo. Oprava je nedohlednu, protože se Městský úřad v Blansku nemůže dohodnout s vodovody koho nádrž je, a kdo by měl tuto opravu provést. 

Druhá nádrž je ocelová o obsahu 16 kubíků. Ta zatím naštěstí drží, ale jak dlouho? Pamětníci s dojetím vzpomínají, jak ji tam po válce usazovali, a to už byla odněkud vyřazená. 

Zásadní nevýhodou obou nádrží je, že je napřed musí někdo napustit. Spodní napouštěl vždy za vydatných dešťů, náš velitel ze tří kubíkových nádrží, co má pod okapy. Horní nádrž se napouští ze dvou studní, z nichž jedna je sice 20 metrů od nádrže ale nikdy v ní nebylo víc jak dva metry vody, což je při průměru 90 cm něco přes kubík, a natéká i několik dní. Druhá je od nádrže asi 200 metrů, ale je hluboká 18 metrů. Pokud je mokro, tak v ní bývá i 15 metrů vody, což je při průměru 80 cm asi 7,5 kubíku. Napouštění z téhle studny bývá požitkem hlavně pro kolem bydlící občany, protože vytáhnout vodu ejektory z této hloubky netrvá chvilku. Ale zase je to dobrá škola pro strojníky. Jiné prakticky využitelné zdroje nemáme. Jedině, že bychom v duchu litery zákona v případě většího požáru běhali po soukromých zahradách a vycucávali našim movitějším spoluobčanům bazény.
autor: starosta sboru