Cvičná požární štola - Dolní Rožínka.

15. června, kdy jsme měli všichni slavnostně rozhodovat o naší budoucnosti a radostně očekávat světlé zítřky (ať už volby dopadnou jakkoli), jsme si místo toho naprosto nezodpovědně šli hrát spolu s hasiči z Útěchova do požární štoly. 

Během parného dne se mladší hasiči učili poznávat pod vedením starších kolegů chování požáru a jeho zplodin v uzavřené prostoře, a možnosti jeho hašení s minimalizováním možných rizik při těchto zásazích. 
Zkoušelo se zejména bezpečné vnikání do těchto prostor, ovlivňování neutrální roviny, vychlazení prostoru před vstupem do něj, popřípadě postup pod ochranou vodní clony nebo mlhy. Zde se velmi osvědčují spirálové mlhovky používané báňskou záchrannou službou. Důraz byl také kladen na ochranu před opařením zasahujících párou vzniklou při zásahu, která má v těchto úzkých a nízkých prostorách snahu tlačit se proti zasahujícím.Dále byla procvičena možnost hašení těžkou pěnou, a nakonec zapěnění celého prostoru střední pěnou v případě že vstup do těchto prostor by byl spojen s neúměrným rizikem (kabelové šachty, kanály a podobně). Bohužel nám na poslední chvíli nebyl zapůjčen vozík za auto a dostávat pěnomet na cisternu útěchovských hasičů jsme nechtěli, nedošlo k plánovanému nacvičování odvětrávání a hašení lehkou pěnou. Snad tedy příště.
autor: starosta sboru